Evacuare din Taman
La începutul lunii Septembrie 1943, s-a aflat despre capitularea Italiei. La 8 Septembrie St.Major al MRR a anunţat trecerea navelor italiene aflate în Marea Neagră sub comanda Marinei Regale. Printre acestea 7 vedete rapide tip MAS şi 5 submarine de buzunar tip CB. Două submarine se găseau la reparaţii la Sulina, celelalte trei au rămas la Yalta în Crimeea pînă la 29 Noiembrie acţionând sub comanda Kriegsmarine. La 10 Septembrie la baza de la Sf. Gheorghe s-a primit o radiogramă:
Cdt. NMS Vulturul va fi prezent în port Galaţi mâine dimineaţă ora 8 pentru instrucţiuni.
Şef St. M.
Comandor M.
Vasile i-a convocat pe cei doi ofiţeri ai navei şi le-a adus la cunoştinţă fără nici-o introducere:
- În seara asta cinăm la Mustafa.
- I-auzi, exclamă Blajan. Deci să ne pregătim de o nouă misiune. Se ştie despre ce este vorba?
- Doar că trebuie să fim prezenţi la Galaţi.
- Păi s-o luăm din loc.
- Puiule cum stăm cu aprovizionarea?
- Gata de drum.
- Blăjane pregăteşte nava, plecăm într-o oră. Eu mă duc la maiorul Genaru apoi urc la bord.
- Cabina Radio.
- La ordin.
- Prodene dă legătura telefonică cu uscatul. Raportezi când eşti gata, vreau să dau un telefon.
- Am înţeles.
Vasile coborî în cabina sa şi aşteptă să primească tonul de oraş.
- Bună seara, aţi sunat la locanta Sirena. Vă ascultăm cu plăcere.
- Bună seara, aici Lt.cmd Vasile J., vreau să vorbesc cu patronul.
- Să trăiţi, sunt Ali, ce bucurie d-le comandant, îl chem imediat.
- Bună seara Mustafa. Am sosit la Galaţi şi vrem să te vizităm în seara asta.
- Cu mare bucurie Vasile, vă aştept cu nerăbdare.
Primirea făcută băieţilor fiind binecunoscută cititorilor noştri, nu vom insista asupra serii petrecute la Mustafa.
A doua zi la prima oră, Vasile şi Blăjan intrau în biroul Şefului de St.M.
Căpitanul Basarab era furios şi nu se ferea să-şi manifeste supărarea în faţa subordonaţilor. Maiorul comandant al Companiei de Vânători de Munte cu o rană serioasă la un picior fusese evacuat, iar colonelul Iordache de la pifani precum şi cel german, colonelul Siegmund răspunzători de evacuarea trupelor din punga de la Sosnovaia Roşcea la Nord de Gelendjik, fugiseră ca nişte laşi îmbarcându-se pe ultimul vapor şi lăsând toată răspunderea pe umerii căpitanului. Desigur colonelul neamţ îl asigurase că a doua zi vor sosi două nave germane în care vor încărca echipamentele rămase precum şi oamenii din ariergardă. Cu cei 62 de vânători rămaşi din care 6 răniţi din fericire nu prea grav, trebuise să încropească o linie subţire de apărare. Aveau puţin noroc, datorită terenului care prezenta o linie de deluşoare naturale, tot terenul fiind bine împădurit până la linia plajei golfului, puteau cu uşurinţă să supravegheze poziţia trupelor sovietice care-i înconjurau pe uscat. Era nedumerit, dece inamicul nu-i atacase serios poziţia. Din liniile sovietice erau trase doar din când în când câteva grenade care nu provocau cine ştie ce pagube iar ei ripostau cu lansarea de Faustpatrone din care aveau o mulţime. Abia în noaptea următoare doi cercetaşi au pătruns în liniile sovietice şi au reuşit să aducă o “limbă”. Au aflat astfel că erau înconjuraţi doar de o companie de puşcaşi venită din refacere cu oameni proaspăt recrutaţi şi fără experienţă de luptă, care aveau ordinul doar să împiedice o evacuare pe uscat. Inamicul credea că poziţia ar fi apărată de cel puţin un batalion, astfel că se hotărâse ca asaltul final să fie dat după alungarea nemţilor din peninsulă. La această idee contribuise probabil bombardamentul lansat de vânători în primele ore ale apariţiei trupelor sovietice, cu ajutor singurului lansator de rachete Wurfrahmen 40 care nu putuse fi evacuat, lăsând impresia unei poziţii bine apărate de trupe numeroase. Apoi colac peste pupăză în golf şi-a făcut apariţia o navă sovietică care bara orice posibilitate de evacuare pe mare. La liziera pădurii spre ţărm postase un mitralior şi un lunetist care supravegheau nava sovietică.
Şi a venit vestea cea bună, o navă a Marinei Regale se va îndrepta spre ei pentru a fi evacuaţi, li se ordonase ca staţia lor să rămână permanent pe recepţie, în aşteptarea ordinelor. Până atunci să fie făcute toate pregătirile pentru o evacuarea rapidă a oamenilor, iar materialele rămase să fie distruse. Apoi într-o seară au primit ordinul să fie gata, în acea noapte vor fi evacuaţi. Staţia radio să fie permanent pe recepţie, vor fi apelaţi de la bordul navei care va veni.
…………………………………
Căpitanul Rodian Hodovanski comandantul companiei de puşcaşi stătea la masă în cortul de comandă, sugea dintr-o papiroasă puturoasă, bea ceai şi se uita posomorât la comisarul politic Alea Baianova care scria ceva într-un caiet şcolăresc.
- Iar ne face caracterizări proaste, gândea el. Târfa dracului se face că nu ştie că cei mai mulţi soldaţi sunt recruţi proaspeţi, majoritatea de la ţară cu o instrucţie extrem de sumară. Abia ştiau să manevreze o puşcă. Nu se putea baza decât pe vre-o 10 gradaţi care erau veterani. Pe toţi locotenenţii comandanţi de pluton comisăroaia îi pictase bine iar pe căpitan îl acuza de îngăduinţă nejustificată faţă de soldaţi şi trimisese la comisarul batalionului un raport cu concuziile sale. În viziunea ei nimeni din această companie nu corespundea din punct de vedere politic. Ba chiar numărul extrem de mic de comsomolişti o indignase. Era urgent necesară o educaţie politică mult mai riguroasă şi era hotărâtă s-o aplice. Aştepta doar aprobarea de la batalion. Până atunci îi ceruse căpitanului să ordone artelnicului să anuleze raţia reglementară de vodcă. Căpitanul aprobase din cap dar nu mişcase un deget. În caz de atac, fără o cană de vodcă în burtă, toată soldăţimea ar fi rupt-o la fugă. Luptase împotriva vânătorilor de munte români şi ştia de ce sunt în stare aceştia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu